Witamina D3, znana również jako cholekalcyferol, jest kluczowym składnikiem diety, który pomaga naszemu ciału wchłaniać wapń i fosfor, budując silne i zdrowe kości. Okazuje się jednak, że nie wszystko, co rośnie pod słońcem, zawiera witaminę D3. A więc skąd pochodzi ta cenna witamina?
Z czego pozyskuje się witaminę D3?
Źródła witaminy D3 można zasadniczo podzielić na trzy kategorie: animalne, roślinne oraz powstające w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Jeden z najciekawszych naturalnych źródeł witaminy D3 pochodzi od owiec, a konkretnie z tłuszczu wełny owczej. Kolejnym źródłem tej cennej witaminy są porosty, grzyby i algi, które zawierają witaminę D3 chemicznie identyczną z tą pochodzenia zwierzęcego. Dla naszego organizmu nie ma różnicy, skąd pochodzi witamina, wszyscy mogą ją równie skutecznie absorbować i wykorzystać.
Jak produkowana jest witamina D3?
Jeśli chodzi o produkcję witaminy D3 na skalę przemysłową, proces ten opiera się na chemicznej przemianie tzw. 7-dehydrocholesterolu pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Substancja ta występuje naturalnie w wielu zwierzęcych tkanek (na przykład w skórze lub narządach ryb, takich jak wątroba). Innym źródłem może być lanolina - tłuszcz pozyskiwany z wełny owczej. Po naświetleniu, 7-dehydrocholesterol transformuje się w witaminę D3, która jest następnie oczyszczana przed finalnym użyciem.
Witamina D3 w kapsułkach od Nordic Oil
Czy witamina D3 jest pochodzenia roślinnego?
Większość dostępnej na rynku witaminy D3 ma pochodzenie zwierzęce i może być pozyskiwana z produktów takich jak lanolina. Jednak dla osób preferujących dietę wegańską lub wegetariańską, istnieje także witamina D3 pochodzenia roślinnego. Ta forma jest zazwyczaj pozyskiwana z porostów i jest odpowiedniką zwierzęcej formy pod względem struktury chemicznej i dostępności dla organizmu.
Skąd pochodzi witamina D3?
Często zapominamy, że nasze ciało jest w stanie samo produkować witaminę D3. Powstaje ona w skórze pod wpływem promieniowania słonecznego UVB. Nasze źródła żywności jednak często nie dostarczają nam wystarczającej ilości cholekalcyferolu, więc najłatwiejszym sposobem na zapewnienie organizmowi wystarczającej ilości witaminy D3 jest żywność wzbogacona. Do źródeł witaminy D3 należy również olej z wątroby dorsza, tłuste ryby, żółtka jajek i wątroba. Więcej na ten temat można przeczytać tutaj.