Lato to pora roku, która rozjaśnia świat na zewnątrz, ale także naszego wewnętrznego ducha. Jest to czas, gdy czekamy na pikniki, wędrówki, camping z przyjaciółmi, wędkowanie, pływanie, żeglowanie i grille, gdy wzywa nas natura!
Szczególnie po ostrej zimie, większość z nas tęskni do światła słonecznego. Działanie promieni słonecznych na siatkówkę powoduje uwalnianie serotoniny, substancji chemicznej poprawiającej nastrój i stymulującej nasze funkcje poznawcze. Liczne badania potwierdzają pozytywny wpływ serotoniny wywołanej przez naturalne światło na ludzkie ciało.
Infekcje latem?
Zmiany klimatu wpływają na nasze zdrowie na wiele sposobów. Szczególnie latem dokuczają nam skutki zbyt dużej wilgoci lub suchego klimatu, takie jak oparzenia słoneczne, przegrzanie czy odwodnienie. Latem dostępnych jest więcej aktywności fizycznych, co sprzyja infekcjom bakteryjnym i ostrym zakażeniom układu oddechowego wywołanym przez letnie wirusy, które wykazują zwiększone tempo rozprzestrzeniania się.
Jako przykład możemy podać przewlekłą obturacyjną chorobę płuc (POChP), która według badań charakteryzuje się sezonowością, a szczyty zachorowań przypadają zimą i latem. Reakcje alergiczne wywołane przez pyłki, takie jak sezonowy nieżyt nosa i katar sienny, występują typowo podczas zmian pór roku.
W Nordic Oil życzymy wam latem tego roku, abyście z pomocą dodatkowych środków bezpieczeństwa i ochrony zdrowia, byli zdrowi, wasze ciało dobrze nawodnione i by udawało się wam unikać infekcji. Przekazując zdrowe, sezonowe przepisy z CBD, chcemy pomóc wam cieszyć się wszystkimi korzyściami płynącymi z gorących, letnich dni.
Zgromadziliśmy w tym wpisie trzy różne przepisy z CBD, z wykorzystaniem maślanki. Mamy sposobność podzielić się z czytelnikami naszym oficjalnym napojem z dodatkiem czegoś specjalnego. Uruchomiliśmy nasz twórczy instynkt i opracowaliśmy przepis na szklankę maślanki z domieszką tradycyjnych azjatyckich przypraw, wzbogaconych o CBD.
Chwytajcie za fartuszki, przygotujcie szklanki i nauczcie się jak zrobić trzy rodzaje maślanki, wykorzystując nasze przepisy z CBD.
* Ten przepis wychodzi najlepiej, gdy wykorzystamy do jego przygotowania jogurt z mleka. Jednak osoby, które nie chcą wykorzystywać produktów mlecznych, mogą go zastąpić jogurtem wegańskim. Wszystkie pozostałe składniki wymienione w tym przepisie, można z powodzeniem łączyć z jogurtem wegańskim, jednak smak będzie się nieco różnił.
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, wypróbuj nasz ulubiony Mango Lassi z CBD.
Jak przygotować korzenną maślankę? Przepis.
Przepis 1: Korzenna maślanka z dodatkiem CBD
Czas przygotowania: 10 minut, Czas mieszania: 5 minut , porcje 2
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka zwykłego niesłodzonego jogurtu (około 250 g) albo wegańskiego zsiadłego mleka
- 2 szklanki zimnej wody (gazowanej lub nie)
- 1 łyżeczka soku z imbiru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka nasion kminu (białego)
- 1 łyżeczka jalapeno (drobno posiekanej)
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka kolendry (drobno posiekanej)
- 1 łyżeczka liści mięty (drobno posiekanych)
- kostki lodu (do kąpieli lodowej)
- 2 łyżeczki masła klarowanego (Ghee)
- 5-6 kropli oleju CBD / (20-30 mg kryształów CBD lub kryształów CBG)
Potrzebne przybory:
- Dwie miski do mieszania
- Chochla
- Trzepaczka
- Elektryczny mikser ręczny lub blender
- Moździerz z tłuczkiem
- Szklanki do podania
Przygotowanie:
Korzystając z moździerza i tłuczka, rozgnieć grubo nasiona kminku i odstaw na bok. Maślanka smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona, więc najlepiej wykorzystać do jej przygotowania kąpiel lodową, aby zachowała zimną temperaturę.
Aby przygotować kąpiel lodową należy umieścić kostki lodu i wodę w dużej misce, a następnie włożyć do środka mniejszą, pustą miskę. Włóż do niej jogurt i roztrzep go na gładko trzepaczką. Dodaj do miski resztę składników (sok imbirowy, sok z cytryny, sól, jalapeno, mielony pieprz czarny, kolendrę i liście mięty) i zblenduj.
Mieszaj aż zobaczysz, że wszystkie składniki są równomiernie wymieszane z jogurtem. Wlej dwie szklanki zimnej wody i za pomocą chochli dobrze wymieszaj.
Podgrzej małą patelnię i stop masło, dodać rozgnieciony kmin, szybko zamieszaj, zdejmij z ognia i wlej do maślanki. Dodaj olej CBD lub kryształy CBD/CBG i ponownie dobrze wymieszaj. Twoja aromatyczna, korzenna maślanka jest gotowa. Wlej do wysokiej szklanki z kilkoma kostkami lodu i podawaj schłodzoną.
Przepis 2: Miętowo-imbirowa maślanka z CBD
Czas przygotowania: 5 minut, Czas mieszania: 5 minut, porcje 2
Składniki:
- 1 szklanka zwykłego niesłodzonego jogurtu (około 250 g) albo wegańskiego zsiadłego mleka
- 2 szklanki zimnej wody (gazowanej lub nie)
- 2 łyżeczki liści mięty (drobno posiekanych)
- 1 łyżeczka imbiru (drobno posiekanego)
- ¼ łyżeczki soli
- 5-6 kropli oleju CBD / (20-30 mg kryształów CBD lub kryształów CBG)
Potrzebne materiały:
- Blender elektryczny
- Szklanki do podania
Przygotowanie:
W blenderze przygotuj gładką pastę z liści mięty i imbiru. Dodaj jogurt, sól, olej CBD / kryształy CBD/CBG i ponownie zblenduj. Upewnij się, że składniki są dobrze połączone z jogurtem.
Na koniec mamy na celu podwojenie objętości i uzyskanie konsystencji maślanki. Dodaj wodę i krótko zblenduj. Wlej do wysokich szklanek, dodaj kilka kostek lodu i podawaj.
Przepis 3: Maślanka z kminem i CBD
Czas przygotowania: 10 minut, Czas mieszania: 5 minut, porcje 2
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka zwykłego niesłodzonego jogurtu (około 250 g) albo wegańskiego zsiadłego mleka
- 2 szklanki zimnej wody (gazowanej lub nie)
- 1 łyżeczka kminu (białego) (upraż i zmiel na drobny proszek)
- ¼ łyżeczki soli
- 5-6 kropli oleju CBD / 20-30 mg kryształów CBD lub kryształ ów CBG
Potrzebne materiały:
- Patelnia
- Blender elektryczny
- Szklanki do podania
Przygotowanie:
Z wyprzedzeniem:
Prażenie nasion kminu podkreśla ich smak i zapach. Ponadto, prażenie i mielenie większej ilości kminku jest łatwiejsze i oszczędza czas. Możesz więc zemleć 50 gramów za jednym razem i przechować niewykorzystaną część do zużycia kiedy indziej.
Umieść patelnię na kuchence i umiarkowanie rozgrzej. Wsyp 50 gramów ziaren kminu i zacznij je prażyć.
Nasiona zaczną rosnąć, strzelać i nabierać aromatu. Cały czas mieszaj ostrożnie jeszcze przez kilka sekund, aż wszystkie nasiona będą równomiernie uprażone. Uważaj, aby nie uprażyć kminu zbyt mocno, ani go nie spalić.
Zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Zmiel na drobny proszek i przesyp go do szczelnego pojemnika. Tak przygotowanym kminem możesz posypywać zupy, sałatki i makarony.
Przygotowanie maślanki z kminem i CBD jest bardzo proste. Do jogurtu dodaj olej CBD lub kryształy CBD/CBG i zblenduj. Następnie dodaj sól, przygotowany kmin i ponownie zmiksuj. Wlej do wysokich szklanek, dodaj kilka kostek lodu i podawaj.
Korzyści dla zdrowia płynące ze spożywania przypraw
Mięta:
Mięta należy do rodziny jasnotowatych, aromatycznych ziół powszechnie wykorzystywanych w kuchni, takich jak m.in. tulsi (święta bazylia), rozmaryn, oregano i tymianek. Mięta naturalnie ochładza, ułatwia trawienie, zapobiega tworzeniu się gazów i zwalcza wzdęcia.
Mięta jest skarbnicą żelaza, manganu, potasu, witamin A, C i witamin z grupy B, dlatego spożywanie jej liści oraz oleju i soku z mięty wzmacnia odporność. Ponadto, mięta ma silne właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, które przynoszą ulgę przy problemach żołądkowych, w tym przy zespole jelita drażliwego.
Przy chorobach układu oddechowego, właściwości przeciwzapalne mięty przynoszą ulgę przekrwionemu gardłu, płucom i oskrzelom.
Pieprz:
Uznawany za króla przypraw, pieprz znany jest ze swojego wyraźnego zapachu, smaku i właściwości leczniczych. Pieprz ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe i wykazuje właściwości neuroprotekcyjne.
Piperyna, główny składnik aktywny czarnego pieprzu w połączeniu z kurkuminą, zwiększa jej biodostępność o 2000%, co przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Czy wiesz, że mamy nową wersję oleju CBD z kurkumina i piperyną w postaci kapsułek? Kapsułki CBD z kurkuminą.
Imbir:
To roślina lecznicza, która jest bardzo popularna na całym świecie ze względu na potencjał w leczeniu całego mnóstwa niepowiązanych ze sobą dolegliwości w tym zapalenia stawów, bólu gardła, zaparć, niestrawności, wymiotów, nadciśnienia, skręceń, skurczy, gorączki, chorób zakaźnych, etc.
Cały czas prowadzone są badania składników imbiru i ich potencjalnych właściwości leczniczych.
Kmin:
Kmin jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Podobnie jak mięta, kmin pomaga zwalczać wzdęcia i ogranicza powstawanie gazów. Badanie mówi, że kmin zawiera 45 różnych metabolitów, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe i przeciwdrobnoustrojowe.
Dodatkowo, źródła pochodzące z indyjskiej medycyny ajurwedyjskiej donoszą, że nasiona kminu posiadają ogromną wartość leczniczą przy problemach trawiennych. Zostało to również potwierdzone w innym badaniu.
We wszystkich odmianach kminu występuje bogactwo fenoli m.in. w czarnuszce i gorzkim kminie. Ze względu na wszystkie korzyści zdrowotne, kmin jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym do uwzględnienia w codziennej diecie człowieka.
Jalapeno:
Silny i pikantny smak papryczki jalapeno daje kapsaicyna, substancja obecna we wszystkich papryczkach chili. Papryczki jalapeno są bogatym źródłem witamin C, E i K. Badania potwierdzają, że kapsaicyna posiada właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwcukrzycowe i antynowotworowe.
Wpływ maślanki na zdrowie
Główne wnioski z badania na temat wpływu maślanki na zdrowie:
- Maślanka jest doskonałym lekarstwem na przemęczenie czy biegunkę. Przynosi także ulgę przy zespole jelita drażliwego (IBS). Ponieważ zawiera 50% wody, wspomaga trawienie i jest łagodna dla żołądka.
- Ciepło i pot latem często zaburzają homeostazę wody i elektrolitów w organizmie. Elektrolity są niezbędne do utrzymania właściwego nawodnienia i pomagają zachować równowagę kwasowości. Maślanka jest jednym z najlepszych napojów zawierających dużo elektrolitów i pomagających w walce z gorącem i utratą wody. Pomaga również kontrolować problemy związane z przegrzaniem, takie jak potówki czy zmęczenie.
- Nie przyjmujesz wystarczającej ilości witamin? W takim razie jak najszybciej wykorzystaj szklankę maślanki do któregokolwiek z powyższych przepisów i pij taki napój każdego dnia, aby przezwyciężyć osłabienie i anemię spowodowane niedoborami witaminy B i D.
- Maślanka to doskonały napój probiotyczny, który chroni przed infekcjami dróg moczowych. Dodatkowo, jest bogata w bakterie kwasu mlekowego, które pomagają wzmacniać układ odpornościowy poprzez walkę ze szkodliwymi drobnoustrojami.
- W okresie letnim spędzamy dużo czasu na zewnątrz i mamy tendencję by pozwalać sobie na żywność, która nie koniecznie jest dobra dla naszego żołądka. Co za tym idzie, zatrucia pokarmowe, biegunki i niestrawność pojawiają się o tej porze roku bardzo często. Zamiast przyjmować antybiotyki, które zabijają też zdrowe bakterie jelitowe, wypij maślankę, aby utrzymać prawidłową florę jelitową i wspomóc trawienie.
- Zgodnie z kilkoma studiami przypadków, maślanka jest naturalnym sposobem leczenia wrzodów. Wrzody pojawiają się, gdy kwasy atakują barierę śluzową żołądka i stopniowo przemieszczają się w górę przełyku skutkując zgagą. Szklanka maślanki neutralizuje kwasy i daje natychmiastowy efekt ochłodzenia.
Korzyści z dodania CBD do maślanki
CBD jest wysoce lipofilowy, to znaczy, że dobrze łączy się z substancjami tłuszczowymi. Dlatego zanim dodamy CBD do napoju, musimy upewnić się, że wybraliśmy odpowiednie składniki do połączenia z nim, tak by zwiększać przyswajalność całości.
W tym przepisie na maślankę, naszym wyborem składnika tłuszczowego jest jogurt. W pierwszym przepisie wykorzystaliśmy masło klarowane i kmin w proszku do przyprawienia maślanki. Masło również doskonale łączy się z CBD. Można zastąpić olej CBD kryształami CBD/CBG, które także wspaniale łączą się z masłem i jogurtem. Jeśli nie dodasz masła, na wierzchu twojego napoju może pojawić się warstwa oleju CBD.
Na blogu Nordic Oil opisujemy szczegółowo wiele zagadnień dotyczących wykorzystania, korzyści i skutków CBD. Podsumowując, użytkownicy CBD wierzą w działanie CBD i doświadczają wielu korzyści dla zdrowia dzięki włączeniu CBD do swojej diety.