⚡️OFERTY NA CZARNY PIĄTEK⚡️

Do 70% zniżki na nasze bestsellery.

ZIMOWE PRZEPISY Z CBD

kubek z kawą

Niezależnie od tego czy jesteś dobrym kucharzem czy kompletnym amatorem, mamy nadzieję, że do swojego menu dodasz odrobinę radości płynącej z CBD. Zebraliśmy razem 3 proste przepisy, które zaspokoją Twoje słodkie jak i słone zachcianki. Do wszystkich przepisów sugerujemy dodać olej CBD jako ostatni składnik, aby uniknąć degradacji oleju podczas gotowania.

Wegańska mocha z miętą i CBD

mocha z miętą i CBD

Czas przygotowania i gotowania: 10 minut

Porcja: 2 kubki

Święta tuż tuż, nie ma więc nic lepszego niż gorący napój, który możesz wypić siedząc w fotelu, otulony ulubionym kocem, lub będąc na zewnątrz, ciesząc się zimową pogodą. Mamy dla Ciebie super szybki i łatwy przepis, którego wykonanie zajmuje mniej niż 10 minut, ale smakuje bosko! Przepis jest w wersji wegańskiej, ale bez problemu można zmodyfikować przepis i użyć produktów pochodzenia zwierzęcego.

Składniki

  • 350 ml mleka roślinnego (uwielbiamy mleko owsiane)
  • 2 łyżeczki syropu miętowego
  • 350 ml mocnej parzonej kawy
  • 2 łyżeczki kakao w proszku
  • Ekstrakt z wanilii lub aromat waniliowy
  • Cukier (do smaku)
  • Olej CBD (dowolne stężenie)

Do dekoracji

  • Posypka czekoladowa
  • Wegańska bita śmietana (lub śmietana kokosowa jako alternatywa, nie mająca charakteru mlecznego)

Wykonanie

Wlej mleko do rondla i doprowadź do wrzenia. Dodaj kakao w proszku, dobrze wymieszaj, zmniejsz ogień i pozostaw do zagotowania.

Dodaj zaparzoną kawę, syrop miętowy i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki. Jeśli lubisz słodkie napoje, możesz dodać łyżeczkę cukru. Jeśli się na to zdecydujesz, pozostaw miksturę na małym ogniu aż do momentu rozpuszczenia się cukru.

Podawaj napój w dużych kubkach. Do napojów dodaj kilka kropli ulubionego oleju CBD. Serwuj z bitą śmietaną i posypką czekoladową.

Napój gotowy. Usiądź wygodnie, rozkoszuj się i zrelaksuj!

kup olej cbd

Tradycyjna zupa dyniowa z CBD

zupa dyniowa z CBD
  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas gotowania: 10-15 minut
  • Porcje: 2

Ten przepis na zupę dyniową jest inspirowany tradycyjnym indyjskim stylem gotowania, mieszania sezonowych składników jesiennych i ręcznie zbieranych przypraw. Dynie są doskonałym wyborem, który pomaga zmniejszyć wahania nastroju i poprawić zdrowie psychiczne.

Składniki

  • 2 łyżki stołowe masła klarowanego lub ghee lub oliwy z oliwek
  • 250-300g dyni
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 5-6 ząbki czosnku
  • 2-3 cm imbiru
  • 500ml wywaru warzywnego / wody

Przyprawy

  • ¼ łyżki stołowej kurkumy w proszku
  • ½ -1 łyżka stołowa czerwone chili w proszku lub płatkach (do smaku)
  • 5-8 ziarnka pieprzu
  • ½ łyżki stołowej nasion kminku
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • ½ łyżki stołowej cynamonu w proszku
  • Sól do smaku
  • CBD
  • Olej CBD lub kryształy CBD
  • ½ łyżki stołowej oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
  • ½ łyżki stołowej miodu

Do dekoracji

  • Kolendra/ Pietruszka
  • Świeża śmietana
  • 2 cienkie plasterki jabłka
  • Alternatywa: prażone pestki dyni, grupo posiakane

Wykonanie

Pokrój cebulę, czosnek i imbir. Dynie pokrój w średniej wielkości kwadratową kostkę, aby zapewnić równomierne gotowanie.

Na płytkiej patelni rozgrzej masło klarowane lub ghee. Gdy masło się rozpuści, dodaj następujące składniki: nasiona kminku, liść laurowy, cynamon, posiekany czosnek, imbir, goździki i pieprz. Jeśli wolisz używać oliwy z oliwek, dodaj składniki, gdy oliwa się rozgrzeje..

Podsmażaj przez około 10 sekund, następnie dodaj posiekaną cebulę i smaż, aż stanie się miękka.

Dodaj pokrojoną dynie i dobrze wymieszaj, aby smaki mogły się połączyć. Po jednej lub dwóch minutach smażenia, dodaj kurkumę w proszku, chili w proszku i sól do smaku. Dobrze wymieszaj.

Dodaj bulion warzywny lub wodę i przykryj patelnię. Gotuj przez 5-7 minut, aż kostki dyni staną się miękkie..

Zdejmij z ognia i odstaw na 5-6 minut do ostygnięcia. Usuń liść laurowy z ugotowanego zupy i przenieś zawartość do robota kuchennego lub blendera i zmiksuj. Po zakończeniu, wlej zmiksowaną zupę przez sitko do garnka.

Doprowadź zupę do wrzenia jeszcze raz, gotuj przez 1-2 minuty i zdejmij z ognia.

Dodaj do zupy olej CBD lub kryształy CBD/CBG.

Udekoruj zupę cienkimi kawałkami jabłka w środku, posypać liśćmi kolendry/ kolendry/ pietruszki.

Dodawanie kryształów CBD/CBG

Jeśli zdecydujesz się wykorzystać kryształy CBD lub CBG, przed dodaniem ich do zupy, należy wykonać dodatkowy krok. Podgrzej olej kokosowy w kąpieli wodnej. W małej miseczce połącz porcję kryształów CBD/CBG, podgrzany olej kokosowy i miód. Dobrze wymieszaj i połącz z gorącą zupą.

Pudding figowy z CBD

puding figowy z CBD
  • Czas na przygotowania: 45 minut
  • Czas gotowania: 20-25 minut
  • Porcje: 4-6

Ten przepis jest prosty w wykonaniu i sprawdzi się jako dodatek do każdego spotkania. Obojętnie czy będzie to świąteczne spotkanie w gronie rodzinnym czy wśród znajomych i przyjaciół.

Składniki

  • 375 gram posiekanych suszonych daktyli
  • 375 gram posiekanych suszonych fig
  • 2 kubki wody
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 gram (7 łyżek stołowych) masła w temperaturze pokojowej
  • 250 gram cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 625 gram mąki
  • 75 gram startej gorzkiej czekolady
  • Masło do smarowanie foremek

Sos

  • 500 gram cukru brązowego lub klonowego
  • 500 gram kremówki
  • 200 gram (14 łyżek stołowych) masła
  • Świeże figi
  • Olej CBD
  • Bita śmietana i lody waniliowe opcjonalnie

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 180° Celsjusza. Wlej wodę do średniej wielkości rondla, dodaj posiekane daktyle oraz figi. Na średnim ogniu doprowadź masę do wrzenia. Zdejmij garnek z ognia, wymieszaj masę z sodą oczyszczoną. Odstaw do ostygnięcia na około 5 minut, następnie dodaj do blendera i zmiksuj.

Zmiksuj ze sobą masło i 250 gram cukru, aby uzyskać jednolitą masę. Dodaj jajka i dobrze ubij. Wsyp mąkę, puree daktylowo-figowe i czekoladę.

Tak przygotowaną masę rozdziel za pomocą szpatułki na 4-6 foremek, wysmarowanych masłem. Nie należy wypełniać foremek do pełna (nieco więcej niż połowa). Włóż do piekarnika i piecz od 20 do 25 minut.

Przygotuj sos. Umieść średniej wielkości rondel na ogniu. Dodaj 500 gram cukru i śmietanki. Gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj masło i dobrze wymieszaj.

Upieczone ciasto odłóż w foremkach na 10 minut do wystygnięcia. Pudding można podawać w foremkach lub na talerzyku. Za pomocą noża odetnij wierzchołek ciastka, aby dodać kilka kropel oleju CBD. Każde ciastko polej szczodrze sosem. Dodaj świeże figi i lody waniliowe lub mocno ubitą śmietanę. Podawaj na ciepło.

Powrót do blogu
POPRZEDNI WPIS

NASTĘPNY WPIS

Zostaw komentarz

Pamiętaj, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich opublikowaniem.