Nie jest tajemnicą, że w olejkach CBD znajdziemy również inne oleje. Są to naturalne, płynne oleje roślinne, które są idealnym środkiem rozcieńczającym, polepszają wchłanianie i biodostępność produktu. Takim olejem nośnikowym może być olej z nasion konopi, olej słonecznikowy, kokosowy czy oliwa z oliwek. I choć w Nordic Oil używamy głównie oleju konopnego czy oleju z czarnuszki, niniejszy artykuł chcielibyśmy poświęcić oliwie z oliwek.
Pożyteczny ale kontrowersyjny produkt
Oliwki zajmują prestiżową pozycję w kulturze śródziemnomorskiej. Historia oliwek sięga biblijnych odniesień, a same oliwki symbolizują zwycięstwo i pokój już od czasów starożytnej Grecji.
Bogate w witaminę E i antyoksydanty, oliwki dobrze komponują się z sałatkami, kanapkami, pizzami i wszelkiego rodzaju przepisami. Oliwa z oliwek obniża poziom cholesterolu we krwi, chroni serce, działa antybakteryjnie, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2 czy pomaga w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Z badania dotyczącego zdrowia z 2017 r. wynika, że naukowcy wykazują, iż spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia chroni pamięć i zdolność uczenia się, a także ogranicza rozwój choroby Alzheimera.
Światowa konsumpcja oliwy z oliwek w latach 2019-20 wyniosła 2,97 mln ton. Dalsze raporty pokazują, że Unia Europejska oczekuje wzrostu konsumpcji oliwy z oliwek o około 1,1% i przewiduje wzrost eksportu o 3,3% w ciągu następnej dekady.
Z badań wynika, że drzewa oliwne chronią różnorodność biologiczną, poprawiają glebę i działają jako bariera dla pustynnienia. Dlatego też uprawa oliwek ma pozytywny wpływ na środowisko naturalne. Naukowcy donoszą jednak o potrzebie poprawy praktyk rolniczych stosowanych do oprawy drzew roślinnych. Przeprowadzone w 2017 roku badanie wykazało, że producenci oliwy z oliwek wytwarzają rocznie prawie 8 miliardów galonów ścieków i pozostałości stałych. Kiedy oliwki są przetwarzane do produkcji oliwy, są rozdrabniane i mieszane z wodą w młynach, po oddzieleniu oliwy z mieszanki, brudna woda wraz pozostałościami jest wyrzucana, często przedostaje się do rzek lub zbiorników wodnych, zwiększając zanieczyszczenie. W badaniu odnotowano więc potrzebę opracowania procesu przyjaznego dla środowiska, który mógłby przekształcić te pozostałości w zielone biopaliwo i bezpieczną wodę do wykorzystania w rolnictwie.
Zaproś olej CBD do swojej kuchni
Sekretna formuła naszej urody i zdrowia znajduje się w tym, co jemy. Oliwa z oliwek jest często ulubionym wyborem, jeśli chodzi o gotowanie, ze względu na swój nieodłączny smak i silne korzyści zdrowotne. Z kolei smak oleju CBD charakteryzuje się ziemistym, orzechowym lub trawiastym smakiem. Osoby, które nie lubią charakterystycznego smaku oleju CBD mogą połączyć olej CBD z oliwą. Takie połączenie korzyści dwóch produktów idealnie się nadaje jako dressing do sałatek, zup czy innych przepisów. Przepis na idealny dressing z CBD znajdziesz tutaj.
Podsumowując
Oliwa z oliwek jak i połączenie oliwy z CBD do zdrowy wybór, uzupełniający Twoją codzienną dietę. CBD połączone z oliwą może być używana na wiele sposobów w gotowaniu, może być również stosowane miejscowo na skórę. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej na temat właściwości CBD, zajrzyj tutaj.