Gotowanie z CBD może być świetnym sposobem na urozmaicenie stosowania CBD, szczególnie gdy nie lubisz charakterystycznego smaku oleju CBD. Złotą zasadą przy gotowaniu z użyciem oleju CBD jest wybór potraw, które nie są przygotowywane w temperaturze powyżej 180 stopni Celsjusza. Po przekroczeniu tej temperatury CBD traci swoje właściwości.
CBD dobrze rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto łączyć podczas gotowania olej CBD z masłem, oliwą z oliwek, awokado, kakao, jogurt czy orzechy. Jest to dobry sposób na pełne wykorzystanie właściwości oferowanych przez ten kannabinoid.
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, dzięki którym możesz urozmaicić swoje posiłki o każdej porze dnia.
CBD na śniadanie
Bądźmy szczerzy, większość z nas nie chce poświęcać dużo czasu rano na przygotowanie śniadania. Picie koktajlu jako zamiennika posiłku jest doskonałym sposobem na dostarczenie organizmowi wielu potrzebnych witamin i składników odżywczych. Dobrze rozpoczynasz dzień, oszczędzając czas spędzony w kuchni. Jednym ze składników takiego koktajlu może być olej CBD, który go wzbogaci.
Koktajl bananowy
- 100 ml mleka (wersja wegańska: mleko sojowe lub migdałowe)
- 1 dojrzały banan
- 2 łyżki białka z nasion konopi (opcjonalnie)
- 3-5 kropli oleju CBD
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka miodu lub stewi
Wszystkie składniki zmiksuj. Przygotowany koktajl podawaj z garścią jagód na wierzchu lub posypany płatkami kokosowymi.
Lunch
Olej CBD można również wykorzystać jako dodatek do różnego rodzaju sosów, które mogą stać się bazą do różnych pysznych potraw. Na przykład oliwę z oliwek z kilkoma kroplami CBD można użyć do przygotowania sosu do sałatki. Taka wzbogacona o CBD oliwa może być używana jako składnik do wyboru własnego majonezu. Możesz dodać CBD też do gotowych sosów, tak na przykład keczup czy sos czosnkowy.
Sos sałatkowy
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego lub jabłkowego
- 5 kropli oleju CBD
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos dodaj do sałatki na 10-15 minut przed podaniem.
Guacamole
- 3 awokado
- sok z 1 limonki
- 2 drobno posiekane pomidory
- 1 posiekana cebula
- 1 starty ząbek czosnku
- 3 łyżki posiekanej kolendry
- szczypta soli
- szczypta ostrej papryki
- ½ łyżeczki oleju CBD
Za pomocą widelca rozgnieć awokado, dodaj drobno posiekane pomidory i sok z limonki. Całość wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe składniki. Olej CBD dodaj na końcu.
Kolacja
Mamy również propozycję na kolację. Po całym dniu pracy zasługujesz na pyszną kolację.
Możesz na przykład przygotować curry z dodatkiem CBD. Jest to potrawa, która dobrze zamaskuje charakterystyczny smak CBD. Pamiętaj jednak o temperaturze. Curry z olejem CBD powinno być gotowane na małym ogniu.
Curry to nie jedyny pomysł jaki mamy. Poniżej znajdziesz przepis, który będzie pasował do każdego rodzaju mięsa.
Dodatek warzywny
- brokuł
- szparagi (opcjonalnie)
- nasiona dyni
- orzechy włoskie
- sok z cytryny
- sos sojowy
- papryka mielona
- sól i pieprz
- olej CBD
Zacznij od gotowania na parze brokuła i szparagów. Warzywa powinny być chrupiące, najlepiej al-dente. Upraż orzechy na suchej patelni a następnie je posiekaj. Dodaj orzechy i nasiona dyni do warzyw, dodaj kilka kropel sosu sojowego, soku z cytryny oraz oleju CBD. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. Tak przygotowane warzywa mogą służyć jako dodatek do mięs.
Smacznego!
Niezależnie od tego, czy zjesz CBD ze śniadaniem, lunchem czy kolacją przy użyciu zdrowych świeżych składników, zapewnisz sobie zrównoważony posiłek. Jest to interesująca alternatywa dla tradycyjnego przyjmowania CBD pod język.
Przedstawiliśmy kilka ciekawych przepisów na wykorzystanie oleju CBD w kuchni. Ale to tylko mały ułamek tego, co można z nim zrobić.
Masz jakiś pomysł na przepis? Podziel się nim z nami w komentarzu.