Koszyk
Brak produktów w koszyku
Picture of Nowość! Liposomalna Witamina C z dodatkiem CBD (90mg CBD)
Picture of Nowość! Liposomalna Witamina C z dodatkiem CBD (90mg CBD)

Nowość! Liposomalna Witamina C z dodatkiem CBD (90mg CBD)

205,00 

Nasza nowa liposomalna witamina C z CBD jest doskonałym uzupełnieniem terapii olejami CBD. Dla lepszego smaku, mieszanka zawiera nutę naturalnych aromatów owocowych. Każda butelka liposomalnej witaminy C z dodatkiem CBD od Nordic Oil zawiera 150ml płynu z 90mg CBD. Dzienna dawka (5ml) zawiera 3mg CBD i 250mg witaminy C(patrz składniki). Ilość porcji: 30

  • Wegański
  • Zero kalorii
  • Bez laktozy
  • CBD z certyfikowanych konopi
  • Owocowy smak
  • Pełne spektrum Cannabis sativa

Czym są witaminy?

Witaminy są niezbędnymi substancjami organicznymi, które muszą być regularnie dostarczane do organizmu w małych ilościach, tj. rzędu kilku miligramów (mg) lub mikrogramów (µg). Nie służą one jako dostawcy energii lub materiałów budowlanych, ale pełnią funkcje katalityczne lub kontrolne. Brak (niedobór) jednej z tych substancji może prowadzić do znacznych ograniczeń fizjologicznych lub psychologicznych.

Mniej witamin w żywności

Ze względu na stale rosnący stopień przetworzenia naszej żywności, długie trasy transportu i czas magazynowania, coraz więcej witamin w naszej żywności jest traconych lub rozkładanych na długo przed dotarciem do naszego organizmu. Prawdopodobieństwo braku jednej lub więcej z tych substancji jest więc niestety ogromne i stale rośnie. Fakt ten w połączeniu z innymi czynnikami ryzyka (patrz grupa ryzyka) prowadzi do dużego niedoboru witamin. Niewłaściwe przechowywanie i przygotowanie pokarmów mogą powodować duże straty w substancjach odżywczych. Można przyjąć, że średnia wartość strat utrzymuje się w okolicach 30%.

Co oznacza „liposomalny“?

Nasza multiwitamina z dodatkiem CBD jest tzw. preparatem liposomalnym. Liposomy (małe struktury przypominające kapsułki) są nowatorską formą dostarczania leków, która jest bezpieczniejsza i szybsza niż wiele innych tradycyjnych metod. Działają one poprzez enkapsulację składników w postaci płynnej w ich wnętrzu, dzięki czemu są one łatwo dostępne do bezpośredniego pobierania przez komórki. Efektywne liposomy chronią przed enzymami trawiącymi i gwarantują, że cenne substancje zawarte w naszym preparacie multiwitaminowym docierają tam, gdzie powinny się znaleźć w organizmie. Badania wykazały, że bioprzyswajalność może wzrosnąć około trzykrotnie w porównaniu z produktami na bazie olejów.

Funkcje witaminy C

Witamina C wywołuje liczne efekty w różnych układach narządów i procesach metabolicznych:

- Hydroksylacja z udziałem tlenu

Jest ona niezbędna zarówno do tworzenia kolagenu w tkance nośnej (tkance łącznej, kości, chrząstkach), jak i do utrzymania prawidłowej funkcji tych tkanek (-> tworzenie hydroksyproliny z proliny) (patrz również Stahl / Heseker, 2010, s.135). Witamina C bierze udział w przenoszeniu elektronów w reakcjach hydroksylacji. Uczestniczy w tworzeniu kluczowego enzymu podczas rozkładu cholesterolu. Zajmuje się konwersją dopaminy na noradrenalinę. Synteza adrenaliny w gruczołach nadnerczy jest możliwa tylko w obecności witaminy C.

- Redukcja dzięki transferowi wodoru

Uczestniczy w syntezie kwasu tetrahydrofolowego z kwasu foliowego. Pośrednio uczestniczy w tworzeniu kortykosteronu. Uczestniczy w hydroksylacji tryptaminy do serotoniny (serotonina jest neuroprzekaźnikiem pochodzącym z aminokwasu tryptofanu). Uczestniczy w degradacji oksydacyjnej aminokwasów fenyloalaniny i tyrozyny.

- Radykalny pochłaniacz

Normalny metabolizm komórkowy i czynniki egzogeniczne (spaliny samochodowe, ozon, dym papierosowy itp.) prowadzą do powstawania reaktywnych form tlenu w organizmie (tzw. "wolnych rodników"). Są one niszczone między innymi przez witaminę C, dzięki czemu nie mogą wywierać destrukcyjnego wpływu na błony biologiczne, białka i DNA. Wraz z beta-karotenem i witaminą E, witamina C należy do naturalnych przeciwutleniaczy (" pochłaniaczy rodników"). Radykalizatory tlenowe są stale produkowane w komórkach wszystkich żywych istot, które funkcjonują na przykład jako substancje przekaźnikowe (NO) lub toksyny bakteryjne. Z drugiej strony, mogą one również mieć szkodliwy wpływ: można wyjaśnić, że istnieje związek między częstością występowania niektórych rodzajów nowotworów i chorób układu krążenia, a także podażą witamin antyoksydacyjnych.

- Czynniki chelatujące

Witamina C wspomaga wydalanie toksycznych jonów metali ciężkich (ołowiu, kadmu, rtęci). Promuje wchłanianie żelaza poprzez tworzenie kompleksu chelatowego i sprzyja tworzeniu się żelaza dwuwartościowego. Witamina C odgrywa ważną rolę w przenoszeniu jonów żelaza z osoczowej transferyny białek do organowej ferrytyny białek, która służy do przechowywania żelaza.

- Pozostałe

Witamina C, jako środek redukujący, hamuje powstawanie rakotwórczych nitrozoamin. Odgrywa ważną rolę w uszczelnianiu naczyń włosowatych i aktywacji trombiny (przyspieszenie krzepnięcia krwi).

Rola witaminy C w zapobieganiu i leczeniu niektórych chorób (zgodnie z Fokus FOOD, 2003)

Ogólnie znany jest fakt, że dzięki zaopatrzeniu organizmu w witaminę C można złagodzić objawy przeziębień. Wspiera ona bowiem funkcję leukocytów (białych krwinek) w ochronie przed infekcjami.

Witamina C korzystnie wpływa na niektóre czynniki podwyższonego ryzyka chorób układu krążenia.

Witamina C osłabia szkodliwe działanie wolnych rodników, zmniejszając tym samym ryzyko zachorowania na raka.

Odpowiednie zaopatrzenie w witaminę C zmniejsza ryzyko zaćmy (katarakty), ponieważ antyoksydanty zmniejszają oksydacyjne uszkodzenia soczewek oka. Ponieważ witamina C jest ważnym kofaktorem w syntezie kolagenu, istotnego składnika organicznej macierzy kości, istnieje pozytywny związek między spożyciem witaminy C a gęstością kości, co z kolei może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.

Ponieważ cukrzyca wiąże się ze zwiększonym stresem oksydacyjnym, odpowiednia podaż witaminy C może być korzystna z punktu widzenia sekwencji cukrzycowych.

W przypadku innych chorób lub zaburzeń zdrowotnych witamina C może mieć korzystny wpływ (np. zapobieganie niedokrwistości niedoboru żelaza itp.).

Wyprodukowany dzięki zaawansowanej technologii ekstrakcji CO2

Stosujemy specyficzną metodę ekstrakcji CBD pod wysokim ciśnieniem i w niskiej temperaturze. Pożyteczne molekuły, które często są tracone w innych procesach produkcyjnych, zostają zachowane, a w rezultacie otrzymujemy czysty, wydajny i naturalny produkt.

CBD: Uprawa konopi

Ekstrakt z konopi pochodzi z organicznie uprawianych roślin z certyfikowanych konopi przemysłowych.

Składniki:

Woda, substancja słodząca: ksylitol, glicyd stewii, emulgator: lecytyna sojowa, askorbinian sodu, gliceryna, etanol 1,6%, zagęszczacz: guma ksantanowa, konserwant: sorbinian potasu, aromat: aromat ananasowy, wodorotlenek sodu E524, wodorotlenek potasu E525, ekstrakt z konopi.

Składnik

W 100ml

W jednej porcji (5ml)

Zalecane dzienne spożycie

Witamina C

5000 mg

250 mg

312 %

Ekstrakt konopny CBD

60 mg

3 mg

-

 

 

 

  • Przed użyciem dobrze wstrząsnąć.
  • Dziennie wymieszać 5ml Witaminy C z wodą lub sokiem owocowym. Przyjmowanie innej dawki powinno być zalecone przez lekarza.
  • Dołączony kubeczek pozwala na precyzyjne dawkowanie
  • Oznaczenie limitu 5ml znajduje się w środku kubeczka.
  • Produkt zawiera alkohol.
  • Nie nadaje się dla zwierząt.
  • Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci.
  • Nie przekraczać zalecanej dziennej dawki.
  • Zawiera alergeny: Soja (nie poddawana genetycznym modyfikacjom)
  • Produkt nieprzeznaczony dla kobiet w ciąży i okresie laktacji.
  • Przyjmowanie większej niż dzienna zalecana dawka może przynieść niechciane skutki.
  • Produkty odżywcze nie stanowią zamiennika dla zdrowej, zbilansowanej diety.
  • Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
  • Chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.

Po otwarciu przechowywać w lodówce i pożyć w ciągu 2 miesięcy.